Ce e indie hacking-ul?

Ce e indie hacking-ul?

Când vine vorba de startup-uri, de cele mai multe ori se creează imaginea de companie de Silicon Valley, sute de programatori, Venture Capital, investiții de milioane de dolari și e asociată cu o viață hectică, practic se creează imaginea că dacă vrei să faci ceva pe drumul acesta, trebuie să renunți la tot și sa te dedici 110% companiei pe care o construiești, pregătindu-te pentru zile de lucru de 18 ore pe puțin.

Și imaginea asta îi îndepărtează pe mulți care ar avea capacitatea să pornească un produs tech de la zero, dar îi sperie nivelul acesta de devotament.

Până la urmă, de ce cineva care are un job relativ stabil, viață de familie fericită, viață socială, un salariu care intră lună de lună la timp și o rată la casă ar renunța la toate astea pentru șansa de 1% de a deveni set for life construind un startup?

Și eu sunt în aceeași situație.

Dar ce ați crede dacă v-aș spune că viața de startup nu trebuie să includă partea asta de sacrificu suprem și muncă 25 de ore pe zi?

Am descoperit acum câțiva ani conceptul de indie hacking care m-a motivat totuși să intru pe partea asta a antreprenoriatului tech, chiar dacă nu am aspirații să construiesc un unicorn, am idei, am capacitatea de a consturi ceva de la zero și de a pune în piață. Și sunt siguri ca foarte mulți oameni sunt cel puțin la fel de capabili, dar sunt descurajați de poveștile de succes care se învârt numai în jurul poveștilor de "unicorn" de Silicon Valley clasic.

Indie hackingul este o mișcare de antrepenoriat tech în care accentul se pune pe dezvoltarea de produse tech la o scară mai mică, de echipe mici (de cele mai multe ori solo) și care au o profitabilitate good enough. Și cel mai important, nu caută să revoluționeze o industrie, ci să caute o problemă și să o rezolve. Asta chair dacă înseamnă intrarea într-o piața deja validată, căutând să captureze numai o parte foarte mică din cerere.

Exemple de astfel de indie hacking startups ca să vă faceți o idee:

  • Plausible.io care e o alternativă simplificată la Google Analytics, cu focus pe privacy și GDPR. Face 40k USD pe lună (e unul din exemplele cele mai successful)
  • Pirsch Analytics care e o clonă a Plausible.io, face 10k USD pe lună.
  • Radaar care e un tool de management de conturi de social media. Face 13k USD pe lună
  • Choppity care e un tool de creare de video-uri pentru TikTok dintr-un podcast. Face 12k USD pe lună.
  • PDFShift, un tool de conversie din HTML în PDF. Face 9k USD pe lună. I know, right?

Practic, există multă cerere de chestii basic, și ideea de startup tech ar trebui să se aplice și pentru astea. Nu e numai despre "building the next unicorn", pentru că nu toată lumea viesază la iacht-uri și avioane private.

Mulți ar fi mulțumiți să construiască ceva mai small scale, solo care să producă lunar câteva mii de euro. Și eventual, după ceva timp să îl vândă pentru un multiplier care să le vireze în cont câteva sute de mii de euro via Acquire.com (un marketplace special făcute pentru astfel de business-uri tech micuțe).

Și avantajele principale ale acestei abordări sunt:

  • că poți dezvolta ceva "on the side" și să îl dezvolți în ritm propriu, fără presiunea care vine atașată cu devotamentul full time care vine cu "unicornii" și cu banii de la investitori.
  • că, fiind ceva mai small scale, poți itera rapid și poți valida/invalida rapid. Nu e nevoie să faci commit la o idee cu anii pentru a încerca să îi găsești "product market fit"-ul. Sau poți intra e o piață deja existentă și validată și să să capturezi de acolo o felie foarte subțire, care de cele mai multe ori e de ajuns ca să îți creeze acel revenue de care să fii mulțumit.
  • nu riști să îți acapareze viața și să trebuiască să faci sacrificii mari pe alte planuri cum, ar fi personal sau social.
  • chiar dacă nu reușește să îți ofere independeță financiară completă, e un revenue stream extra care îți va face viața mai ușoară.
  • poți ține toată experiența la un nivel mai mic, solo, fără să trebuiască să angajezi și să îți bați capul cu formalitățile care vin cu asta.

Dar are și dezavantaje:

  • necesită o investiție de timp destul de mare, cel puțin la început, până reușești să găsești o idee good enoigh și construiești ceva viabil.
  • ca la orice startup, necesită să faci lucruri inconfortabile care nu țin neapărat de expertiza ta, cum ar fi marketing, promovare, crearea unei comunități, etc.
  • abordarea aceasta de indie hacking este compatibilă în principal cu persoanele care au o expertiză tehnică completă, adică care pot construi de la zero ceva funcțional, care cuprinde și parte de frontend, și backend, și infrastructură.
  • fiind un proiect derulat pe plan secundar, poate să ajungă să nu producă nimic, pentru ca investiția de timp, cel puțin pe parte de distribuție, e posibil să nu fie de ajus. Multe astfel de proiecte ajung să nu producă revenue deloc, să fie abandonate când apare lipsa motivației sau să producă revenue dezarmant de puțin. Puteți vedea pe https://www.indiehackers.com/products exemple de indie products, unde în mare parte nu produc nimic (e și din cauză că multe proiecte sunt abandonate, sau sunt trecute ca prim pas de marketing, pentru vizibilitate).

What do you think? Eu cred că e o mișcare care merită mai multă vizibilitate în România, pentru că personal cred că e mai compatibilă cu programatorul român mediu, și ar putea contribui la dezvoltarea "apetitului pentru startup-uri".


Dacă nu ati dat subscribe deja la "The Tech Bubble", vă invit să o faceți. E un proiect media despre IT-ul românesc, startup-uri, și nu numai. Voi scrie sămtămânal un articol în fiecare Luni și Joi (sau cel puțin așa încerc) și voi posta câte un episod săptămânal pe canalul de Youtube.