Cum să procedezi cu scam-urile din mesajele de pe Facebook?

Cum să procedezi cu scam-urile din mesajele de pe Facebook?

De când am început să administrez și ei niște pagini pe Meta/Facebook, am început sa primesc la greu tot felul de mesaje care la prima vedere par legit, dar după aia realizezi că sunt niște phishing-uri obosite.

Și nu ar fi o problemă dacă nu ar fi așa multe.

Eu cum le tratez:

  • Pe paginile mele am niște email-uri diferite de mail-ul principal, și niște filtre care imi pune mesajele primite de pe mail-urile respective în niște foldere speciale. Meta niciodată nu îți trimite email pe email-ul pus pe pagină, ci va comunica cu tine doar pe email-ul principal al contului tău! Așa, dacă primesc vreun "avertisment" pe mail-ul neoficial, report spam/phishing din prima.
  • Mă uit la link-uri, dacă sunt pe laptop, și dacă văd link-uri dubioase cu web.app sau altele, orice altceva care nu are domeniul facebook.com sau meta.com, delete pentru că e clar că e o tentativă de phishing.

Ar fi fain să fie niște soluții automatizate pentru treaba asta, și dacă filtrele de la Meta le-ar prinde (adică cu AI-ul din ziua de azi, sau chiar cu niște filtre obosite clasice de spam, le-ai prinde destul de ușor, pentru că până la urmă încearecă să îți mimeze identitatea companiei, ceva mai evident de atât pentru phishing nu există).

Dar mă gândesc că de fapt nu se vrea, pentru că costă, dar și pentru că "generează engagement și activitate pe platformă". Dacă primești un mesaj de genul, dopamina aia tot e generată în creier, tu tot trebuie să deschizi aplicația, să interacționezi cu ea, și statisticile de la Facebook arată bine pentru actionari.

Și da, în poza atașată Gmail ar fi mutat în spam direct acest email, dar nu le nimerește mereu (cel puțin la mine e cal 50-50), iar pe lângă email-urile clasice, mai sunt și mesajele private primite pe pagini de la conturi de genul "Case 123551" sau "Facebook User Notifications".

Take care, it's a dangerous world out there, cu toți scammerii ăștia 😄