Nu fi all-in cu ideea ta din prima

Nu fi all-in cu ideea ta din prima

Una din greșelile cele mai mari pe care le poate face o persoană este acela de a vrea să pornească o afacere sau un proiect, și de a sări cu capul înainte, sau "all in" cum se mai spune, în acel business.

De ce recomand să nu faci asta? Simplu. Nu îți garantează nimeni că business-ul va avea succes, sau cât timp va trece până vei vedea niște bani din el care să îți acopere cheltuielile de zi ci zu și costurile de operare, riscul este mare.

Fără nicio plasă de siguranță care să îți asigure traiul de zi cu zi, vei fi sub presiune constantă de a produce bani rapid. Unii se bazează pe economii, dar sincer dacă nu sunt destule, mai degrabă ții de ele pentru zile cu adevărat negre, nu pentru experimente.

Presiunea asta de a produce destul și rapid te va împinge să iei decizii pripite, preferând câștigurile short term în detrimentul celor long term. Vei căuta să tai colțuri, să faci "combinații" ca să iasă banul la final de lună să ai ce mânca și de unde plăti rata.

Relațiile de business cu clienții, la fel ca orice relație, are încrederea în prim plan. Fără încredere, e o tranzacție și doar atât. Cu încredere, devine o relație de business long term.

Problema e că încrederea ia timp să se construiască. Și se pierde ușor.

Dacă ajungi să ascunzi diverse costuri clienților numai pentru a-i factura în ultima clipă pentru câțiva zeci sau câteva sute de lei în plus, relația aia se destramă. Reputația ta va avea de suferit, pentru că oamenii tind să își verse supărările online sau la cunoscuți mult mai ușor decât împrăștie cuvinte de laudă.

De asta E-Mag-ul acceptă ușor retururile. Pentru a construi încrederea clienților în ei.

De asta serviciile cloud mari gen Amazon, Google, Microsoft, etc, dacă faci vreo gafă și consumi resurse cloud de mii de euro din greșeală, dacă le ceri ei îți anulează costurile, fără a cere foarte multe detalii. Ei sunt dispuși să renunțe la câteva mii de euro short term pentru a cultiva relatia de încredere cu tine, ca client.

Dar dacă presiunea veniturilor e prea mare, nu ai putea să faci aceste gesturi de "going the extra mile" și afacerea nu va crește long-term așa cum ar trebui.

Am mai auzit povești despre oameni care pornind de la o idee, și-au dat demisia de la job-ul curent ca să se ducă "all in" pe ideea lor. Dar abordarea de genul acesta te va forța să pripritizezi încasările imediate în detrimentul creșterii pe termen lung, mai ales când economiile se subțiază, și presiunea cheltuielilor curente crește.

Așa că sfatul meu e să porniți de la idee, dar în paralel cu job-ul. Pentru a porni la drum, multe tipuri de business se pot face în weekend-uri sau câteva ore în afara programului.

Până la urmă, pentru a avea acel "ceva" al tău, nu e nevoie să fie ceva care să îți acapareze viața. Tu dictezi cât de mult timp investești, echilibrezi cu viața personală și cea profesională și mergi mai departe.

De asta e agreat la startup-uri ca fondatorii să își plătească din banii investitorilor un salariu care să acopere cheltuielile curente, chiar dacă compania înca nu produce. Pentru a le permite să se focuseze pe long-term, și pentru a nu simți nicio presiune financiară personală care i-ar face să acționeze eratic.

Dar stabilitatea financiară, dacă nu e, te destabilizează prea mult pentru a putea creea acel "ceva" așa cum vrei, și în cele mai rele cazuri destabilizează și celelalte aspecte ale vieții.

Cu timpul, pe măsură ce începe să crească, afacerea produce destul cât măcar să îți acopere costurile (acel "ramen profitability") și cu o stabilitate mulțumitoare, poți face saltul fără probleme.

Spor la construit!